Villa Johanna - Operette 1-12 november 2006

Het verhaal
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Oss op 15 juli 1889 blijkt dat Arnold Jurgens – raadslid en directeur van Jurgens Margarinefabrieken – een bedenkelijke rol heeft gespeeld bij plannen voor de aanleg van een kanaal van de Maas naar Oss. De bom barst en Arnold van den Bergh – directeur van Van den Bergh’s Margarinefabrieken – besluit met zijn bedrijf te gaan verhuizen naar Rotterdam. Van den Berghs woonhuis Villa Constance – genoemd naar zijn dochter – komt door de verhuizing leeg te staan en de enige die dit grote huis kan betalen is Arnold Jurgens. Deze wijzigt de naam in Villa Johanna – naar zijn echtgenote – en besluit na de renovatie in 1891 een aantal gasten (familie, zakenrelaties, plaatselijke notabelen) uit te nodigen voor wat wij tegenwoordig een ‘housewarming’ noemen. Uit zakelijke overwegingen komt ook de familie Van den Bergh uit Rotterdam naar het feest.

Het personeel van mevrouw en mijnheer Jurgens is druk in de weer om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Hun dochter Leonie verkeert in spanning of haar geheime liefde Louis, een zoon van Van den Bergh, ook zal verschijnen; een relatie die niet zal kunnen rekenen op de goedkeuring van hun ouders. De facteur (postbode) bezorgt een brief waaruit blijkt dat Louis zal komen en de romantische spanning stijgt. Tijdens het feest in de grote balzaal – met een optreden van Commedia dell’Arte – krijgen Van den Bergh en Jurgens opnieuw ruzie, er wordt gesust, gedanst en gefeest en terwijl ieder zich opperbest vermaakt in deze luisterrijke omgeving, hebben Leonie en Louis het onomstreden Romeo & Julia-gevoel: dicht bij elkaar, maar buiten elkaars bereik!

Als ze de kans schoon zien, sluipen ze naar het koetshuis, samen met een aantal jongeren die evenzeer aan enige vrijage toe zijn.

Natuurlijk wordt het jonge spul gemist, gaan de ouders op zoek en wordt de jeugd op heterdaad betrapt! Er ontwikkelt zich een komische en onoverzichtelijke situatie, waarin ieder zijn of haar mening geeft en de geliefden nog overtuigender hun gevoelens bezingen. Na een list van Leonie en haar vertrouwelinge Emily stemmen de ouders toe in de relatie en worden alle voorbereidingen getroffen voor een grootse bruiloft in Villa Johanna.

De bruid en Emily hebben dolle pret bij het doorpassen van de lingerie en bruidskleding. Deze frivole, ondeugende scène wordt vervolgd met een huwelijk, speeches, uitzicht op nog een huwelijk en een daverend feest. Een voorloper op de fusie waaruit in de jaren dertig van de vorige eeuw de multinational Unilever ontstond.


Een lokaal, maar tevens universeel verhaal dat in Oss zijn oorsprong vindt, historisch en theatraal bewerkt.

Producent
Stichting Oss Cultureel

Medewerkers en uitvoerenden "Villa Johanna"

Artistiek leider SOC/ Regisseur - Carel van Vliet
Tekstschrijver- John van Boekel
Componist - Joop Stokkermans
Muzikaal leider/ dirigent - Jeroen Sleyfer
2e muzikaal leider/ dirigent - Stanley Stokkermans

Cast
Maaike Widdershoven - Leonie
Robert van der Waal -Louis
Floor-Anne van Vliet - Emily

en Sanne Bosman, Gisela v.d. Coolwijk, Richard Couprie, Daniëlle Derikx, Melissa van Driel, Paula van Geenen, Wim van der Graaff, Manon van Griensven, Sven Guelen, Juul Hochstenbach, Bianca Hoegee, Annie Hoeven, Mark Huisman, Maurice Huisman, Hanne Jacobs, Mieke de Jong, Maarten Kling, Caroline de Koning, Wendy Kuysters, Roel van Maasakkers, Elin Meijnen, Yvette Melskens, Sharon Neelen, Edward van Noorden, Ingrid Rovers, Ton Sieben, Marjon Spiertz, Daniël Staakman, Carla Steenman, Tessa Tiesma, Lonneke van der Veer, Meike Verlaar, Hanneke van Vliet, Ben van Vugt, Loek van Vugt, Ilse Wagemakers, Sanne Wagemakers, Frank Zonneveld, Marieke Zonneveld.

Crew
Jaap Janssen Steenberg, Ria van Oss, Jacqueline Timmermans, Willemke Wijnakker, Ronald Widdershoven, Gert Oude Sogtoen.

Klik op de foto voor een vergroting

foto's © Mischa Muijlaert

<<< terug