Maaike Widdershoven is geboren op Valentijnsdag in 1969 te Epse onder de rook van Deventer. Ze groeide op in Oss, waar ze de middelbare school doorliep en haar eerste schreden in het theater zette.

Ze nam tijdens haar opleiding aan het Kopse Hof te Nijmegen zanglessen en deed na haar propedeuse daar, toelatingsexamen voor het Utrechts conservatorium. Ze werd toegelaten tot het voorbereidend jaar Lichte Muziek Zang. Na twee jaar wisselde ze van opleiding en richtte ze zich op Klassieke Zang. In de zomer van 1995 slaagde Maaike cum laude voor haar uitvoerend musicus examen Zang. Masterclasses volgde Maaike bij onder anderen Margreet Honig en Meinard Kraak.

Zanglessen kreeg ze van Eugenie Ditewig, Robert Bicknell, Alberto ter Doest en op dit moment Setske Mostaert. Interpretatielessen van José Koning, Edwin Rutten en Georgie Fame. Acteerlessen van Jules Croiset, Carel van Vliet, Mara Otten en Wil van Kralingen.

Van Phantom of the Opera naar opera...

Beroepsmatig was ze enkele jaren voordat zij examen deed reeds met haar zangcarrière begonnen in het ensemble van de Musical “The Phantom of the Opera”. In oktober 1994 kreeg ze de hoofdrol van Christine, die ze meer dan 300 maal, tot augustus 1996 speelde. De maand daarna startte zij in “West Side Story” in de rol van Maria. Tot eind maart 1998 waren de schouwburgen in Nederland en België avond aan avond uitverkocht. Vervolgens vierde Maaike triomfen in de rol van Hodel in de musical “Anatevka”, als Elisabeth in de musical “Elisabeth” en als Joke in de oorspronkelijk Nederlandse musical “Rex”. Na een korte rustperiode deed Maaike mee aan Musicals In Ahoy. 7 voorstellingen voor een publiek van per keer 7000 mensen!! Vervolgens stond Maaike anderhalf jaar lang als de non/gouvernante Maria in “The Sound of Music”. Voor deze rol ontving zij de prestigieuze John Kraaykamp Musical Award 2003 voor de beste vrouwelijke hoofdrol. In het voorjaar 2004 ging ze meteen door naar “Musicals in Concert 2”. Samen met Danny de Munk, Mariska van Kolck, Joost de Jong en Nurlaila Karim

Met gepaste trots heeft ze in mei/juni 2004 de rol van Polly vertolkt in “Die Dreigroschen Oper” van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Dit was haar debuut in de opera wereld. Deze productie was namelijk van Opera Zuid!
In het voorjaar 2005 heeft Maaike weer een produktie gedaan bij een operahuis. Deze keer bij Opera Spanga. Zij heeft de rol van Susanna gaan gespeeld in de opera “Sancta Susanna” van Paul Hindemith.
Op 5 mei 2005 heeft Maaike meegewerkt aan een concertante uitvoering van de opera "De Russenoorlog", een verhaal over Texel in de oorlog, geschreven door W. Barnard en Ed de Boer.

In theaterseizoen 2005/2006 speelde Maaike de rol van juffrouw Doddel in de Opus One familiemusical "Olivier B. Bommel en Tom Poes in de Trullenhoedster”. De rol van Ollie B. Bommel werd gespeeld door Frans Mulder en Jon van Eerd.

Maaike was vanaf oktober 2006 tot half februari 2007 te zien zijn als Gabriëlle in de Operette “La Vie Parissienne” van Jacques Offenbach. Deze Operette was een produktie van het Nederlands Operette Theater in samenwerking met impresariaat Jacques Senf. Tevens was zij te zien als Leonie in "Villa Johanna"; een nieuwe Operette gecomponeerd door Joop Stokkermans in opdracht van Stichting Oss Cultureel.

Maaike zong in seizoen 2007 in "Musical to the Max". Een intiem Musical concertprogramma waarin ze samen met Tony Neef, Frans Schraven, Joke de Kruijf, Brigitte Nijman een ode brengen aan 'de Musical'. De muzikale leiding had niemand minder dan Edwin Schimscheimer op zich genomen.
Aansluitend heeft ze in de jeugdopera “The black and the beautiful” de rol van Emilia gezongen. Deze bewerking van Shakespear’s Othello werd geproduceerd door Xynix-opera.

In de zomer van 2009 speelde Maaike Chrysothemis in Elektra van Richard Strauss, één van de zwaarste opera’s die er zijn. Deze geprezen produktie was van opera Spanga.
In het najaar van 2009 zong Maaike in de reprise van “The black and the beautiful” maar nu dan in de grote zalen. Grote furore maakte zij als Micaela in de beroemde opera “ Carmen” van Bizet te Delfzijl.

In seizoen 2010/2011 speelde Maaike de rol van Mary in de succesvolle musical: Volendam. Geproduceerd door De Graaf en Cornelissen producties.
In de zomer van 2011 heeft Maaike de rol van Meg Paige gezongen in de opera Falstaff Rivisto van Guiseppe Verdi geproduceerd door opera Spanga i.s.m. het Rosa Enemble.

In het seizoen 2011/2012 was Maaike samen met Tony Neef, Jenny Arean en Joel de Tombe te zien in een hommage aan Robert Long: Vroeger of later. Deze voorstelling trok door het hele land volle zalen.

In theaterseizoen 2012/2013 was ze weer te zien in een Joop van den Ende theaterproductie, de musical Aspects of Love waarin ze 1 van de 5 hoofdrollen op zich nam. Ze speelde hierin de verleidelijke Italiaanse kunstenares Giulietta Trapani.
Voor deze rol heeft Maaike in 2013 de musical award voor beste vrouwelijke bijrol in een kleine productie gekregen!

In seizoen (2013/2014) stond Maaike samen met Syb van de Ploeg, Laura Vlasblom,Loeki Knol en Stan Limburg in de theatertournee voor de Zonnebloem vereniging. Onder de bezielende muzikale leiding van Eddy van Damme tourden ze door heel Nederland met de muzikale comedy ”De Reünie”.

Maaike heeft Moeder overste gespeeld in ' The Sound of Music' van Stage Entertainment. Seizoen 2014/2015.

In 2015/2016 tourt Maaike als de vrouw van Willem Ruis door heel Nederland in de nieuwe originele Musical 'Willem Ruis, de show van zijn leven'. Een muziektheaterproductie die gaat over deze flamboyante man; die het Nederlandse televisie-amusement blijvend heeft veranderd. Janke Dekker Producties.

Van alle markten
Maaike heeft een enorme liefde voor theatermaken en alle ideëen die in haar hoofd zitten te ontwikkelen. Als solist, maar vaker nog met meerdere zangers.
Al een tijd terug is bijvoorbeeld “Pluche & Pikketanis”ontstaan, een mooi en humoristisch Nederlandstalig programma wat ze samen doet met accordeonist/pianist Rob Stoop.
Voor allerlei spetterende evenementen is ze samen met Sebastiano Zafarana “More than Music” Waarin stevige popnummers de hoofdrol spelen eventueel aangevuld met danseressen.
En nu sinds kort een aantal fantastische projecten erbij: “The Cherries” waarin Karen Levin, Yolanda Germain en Maaike de sterren van de hemel zingen in veertiger jaren swing repertoire zoals The Andrewsisters. Volledig in stijl met choreo’s erbij. www.thecherries.nl
En “GroovyQ” een driemansformatie met gitarist Bart van Osch en zangeres/actrice/violiste Cystine Carreon. Prachtige evergreens uit de pop en jazzwereld in een semi-akoestisch jasje met of zonder mooie en leuke anekdotes die we bij de liedjes vertellen. (a la Leo Blokhuis) www.groovyq.nl
De veelzijdigheid van Maaike toont zich ook in concerten met orkest. Zo is ze een veelgevraagd zangeres op bedrijfsevenementen, kerstshows, lustrums met een programma waarin klassiek repertoire hand in hand gaat met musical, pop en kleinkunst.

Ook geeft Maaike veel koffieconcerten in theaters en op kastelen oa. Die zijn op aanvraag en u kan kiezen uit *onderhoudend klassiek, waarin Maaike prachtige klassieke stukken zingt met anekdotes over de stukken zelf en/of uit haar eigen leven gegrepen.
*Nederlandstalig repertoire waarin veel stukken die ontroeren en raken, met . veel humor, maar ook lekker wegzwijmelen.
*Musicalrepertoire waarin ze over haar eigen ervaringen verteld, met veel . herkenbaarheid.

Prijzen
1999 - Soetelieve Beurs voor veelbelovend talent
2003 -
John Kraaykamp Musical Award voor 'de beste vrouwelijke hoofdrol' voor haar rol als Maria in The Sound of Music
2013 - Musical Award voor 'de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie' voor haar rol als Giulietta Trapani in Aspects of Love

Theaterwerk
* Ensemble, Understudy Hoofd garderobe, Understudy Vertrouwelinge, Alternate Christine Daaé in Phantom of the Opera (1993-1994
.. Joop van den Ende Theaterproducties1993-1994)
* Christine Daaé in Phantom of the Opera – Andrew Lloyd Webber (1994-1996 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Maria in West Side Story - Leonard Bernstein & Stephen Sondheim (1986-1998 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Hodel in Anatevka – Jerry Bock en Sheldon Harnick (1998-1999 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Elisabeth in Elisabeth – Michael Kunze en Sylvester Levay (2000-2001 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Joke Kerstens in Rex - Koen en Ad van Dijk (juni/juli 2001 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Maria in The Sound of Music – Rodgers & Hammerstein (2002-2004 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Musicals in Ahoy' (2002 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Musicals in Concert 2 (2004 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Polly in de Dreigroschenoper – Kurt Weill (2004, Opera Zuid)
* Susanna in de opera Sancta Susanna – Paul Hindemith (2005, Opera Spanga)
* Juffrouw Doddel in de familiemusical Olivier B. Bommel en Tom Poes in De Trullenhoedster - Ton Scherpenzeel (2005-2006,
.. Opus One)
* Gabriëlle in de operette La Vie Parisienne - Jacques Offenbach (2006-2007, Nederlands Operette Theater)
* Leonie in de operette (november 2006). Deze operette wordt in opdracht van Stichting Oss Cultureel speciaal voor Oss
.. en op Maaike Widdershoven geschreven door Joop Stokkermans.
* Musical to the Max - intiem theaterconcert met vier andere musicalacteurs en -actrices (2007, Opus One)
* The Black & the Beautiful - een moderne bewerking van Shakespeare's Othello – Selim Aziz en Fons Merkies (2008, reprise 2009,
.. Opera Xynix)
* Chrysothemis in Elektra – Richard Strauss (2009, Opera Spanga)
* Micaela in Carmen – Georges Bizet (2010, Opera Spanga i.s.m. IVAK Delfzijl)
* Mary in Volendam de Musical – Niek Barendsen(2010-2011, De Graaf en Cornelissen producties)
* Meg Paige in Falstaff Rivisto – Verdi/Bergeijk (2011 Opera Spanga/Rosa Ensemble)
* Vroeger of later, een hommage aan Robert Long (2011 – 2012 Senf Theater producties)
* Giulietta Trapani in Aspects of Love - Andrew Lloyd Webber (2012-2013 Joop van den Ende Theaterproducties)
* Madelon Bernstein in De Reünie – Edwin de Jongh script i.o.v Zonnebloemvereniging (2013-2014 Esther Bronckhorst producties)
* Moeder Overste in The Sound of Music - Rodgers & Hammerstein (2014-2015 Albert Verlinde Entertainment)
* Ineke Ruis in Willem Ruis, de show van zijn leven - Componist Ruud Bos. (2015-2016 Janke Dekker Producties)
* Weet je nog wel... (2017-2018 impactentertainment)
* De dag dat ik Robert Long ontmoette... (2019 impresariaat Maria van Loon)

<<< terug