2008 Opera - The Black & the Beautiful (B&B)
Een soap-opera vrij naar Shakespeare's Othello

The Black and the Beautiful is een swingende bewerking van Shakespeare's Othello; een krachtig drama over de televisiewereld vol Turkse en Westerse muziek.

Het Verhaal
De voorstelling begint op het huwelijksfeest van de Turkse Othello de Moor en de Nederlandse Desdemona Holland. Dan valt iedereen stil: de vader van de bruid is overleden. In zijn videotestament laat hij zijn televisiezender Holland BV niet na aan zijn oudste zoon Jago, maar aan Othello. Jago ziet groen van jaloezie.
Om Holland BV een extra boost te geven ontwikkelt Othello de nieuwe soap; Cassio . Hierbij benoemt hij zijn vrouw Desdemona tot regisseur. Zijn beste vriend Cassio geeft hij de hoofdrol. Jago komt er wederom bekaaid af. Uit jaloezie verzint hij een list om Desdemona en Othello tegen elkaar uit te spelen. Bij de opnames van het nieuwe drama zorgt hij voor een spannende scène. Jago knipt het plakt het filmmateriaal tot een eigen aflevering….

B&B laat zien hoe gemakkelijk het is om door manipulatie van televisiebeelden een nieuwe werkelijkheid te creëren.

Combinatie opera en multimedia
B&B speelt zich af binnen een tv-studio. Het decor wordt gevormd door een grote videowall, die wordt aangestuurd door een technicus op de vloer. De beelden die vertoond worden zijn gedeeltelijk vooraf gemonteerd, maar worden ook live geschoten op het moment van de voorstelling.

Producent
Opera Xynix


Compositie - Fons Merkies en Selim Aziz, Naar het toneelstuk van William Shakespeare, Libretto - Renée van Marissing, Regie - Joke Hoolboom, Decor - Douwe Hibma, Kostuumontwerp - Regina Rorije, Geluidsontwerp - Paul Jeukendrup, Choreograaf - Cathelijne Gieske

Spel/zang
Sinan Vural, bariton - Othello de Moor, televisiemaker
Leonie van Veen, sopraan - Desdemona Holland, regisseur en zus van Jago
Maaike Widdershoven, sopraan - Emilia, ster actrice
Mark Omvlee, tenor - Cassio, ster acteur
Niek Idelenburg, tenor - Jago Holland, tweederangs acteur en broer van Desdemona
Wim Konink - slagwerk

Film
Leonie van Veen - bruid, Mike Libanon - bruidegom, Jeroen van Sleen - blonde man, Niek Idelenburg - Jago.
Dragers: John Sickerman, K. de Groot, Leo van Antwerpen, A. Bisschop, Hermann Achermann, Cor van Zwieten

Marco Bakker - Vader Holland, Twan Huijs - nieuwslezer, Margreet Beetsma - reporter

Fotografie - Ben van Duin

<<< terug