1988 - 1999 Anatevka

Verhaal
Anatevka is het verhaal van de arme melkboer Tevye, dat zich afspeelt aan begin van deze eeuw in het Tsaristische Rusland. Tevye woont met zijn vrouw Golde en hun vijf dochters in de joodse gemeenschap van het dorpje Anatevka. Hij probeert onder het harde bewind van de Tsaar zijn hoofd boven water te houden en klampt zich vast aan zijn geloof in God en aan de tradities waarmee hij is opgegroeid. Zijn drie oudste dochters hebben de huwbare leeftijd bereikt. Het liefst ziet hij hen trouwen met geleerde mannen, die net als hij de liefde voor bijbelstudie koesteren, maar al snel blijkt dit ijdele hoop.

Tot Tevye's grote verdriet dienen zich keer op keer kandidaat-schoonzonen aan, waarmee hij zich moeilijk kan verenigen. Tzeitel, de oudste dochter, kiest voor de kleermaker Mottel, maar Tevye ziet haar liever trouwen met Leiser Wolf, de slager. Intussen wordt het nieuws verspreid dat de joodse gemeenschap in de omgeving door de Russen uit hun dorpen worden gejaagd. Hij biedt de onorthodoxe kleermaker onderdak en zorgt zo voor nog meer drukte in zijn gezin.


De jonge student Perchik probeert de dorpelingen van Anatevka wakker te schudden, maar niemand luistert naar zijn redevoeringen over het naderende onheil, behalve Tevye. Tevye's dochter Hodel wordt verliefd op Perchik en ook die liefde kan Tevye niet zomaar accepteren. Steeds vaker richt hij zich wanhopig tot God. Chava, de derde dochter, vertelt Tevye tot zijn grote schrik dat ze wil trouwen met de Rus Fyedka. Tevye is tot wanhoop gedreven. Keer op keer komt hij in conflict met zichzelf. Gedwongen door de omstandigheden en uit liefde voor zijn dochters moet Tevye steeds vaker concessies doen aan de voor hem zo dierbare tradities
.

Producent:
Joop van den Ende Theaterprodukties
www.musicals.nl

Cast
Maaike Widdershoven - Hodel
Henk Poort - Teyve, de melkboer
Bea Meulman - Golde, de vrouw van Teyve
Anne-Mieke Ruyten - Tzeitel
Smadar Monsinos - Chava
Carry Tefsen - Yente

en Sergej Bobrowski, Steph Breukel, Dick Cohen, Jules Croiset, André De Jong, Gina de Laat, Jochem Feste Roozemond, Stephan Hendrikse, Marieke Hulst, Geert Jacobs, Martin Käfig, Marianne Koopman, Piet Korteknie, Stan Lambregts, Marika Lansen, Karen Levin, Bart Oomen, Rosa Schogt, Gaby Sijes, Michel Sorbach, Joska Spruyt, Sara van Gelder, Simone van Gog, Ineke van Klinken, Jaap van 't Hoff, Marcel Vogelaar en Daan Wijnands.

Creative team
Regie - Ken Caswell
Vertaling - Koen van Dijk
Dirigent - Ad Maas, René Op Den Camp
Liedteksten - Sheldon Harnick
Libretto - Joseph Stein


Klik op de foto voor een vergroting
 
foto's © Joris van Bennekom